HOTTEOK – słodkie koreańskie placuszki

4.48 (153 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W Korei jest to rodzaj street foodu, czyli jedzenia sprzedawanego na szybko przy ulicy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 10-14 szt )

    * mąka pszenna – 2 szkl ( o poj. 250 ml )

    * letnia woda – 1 szkl

    * suche drożdże – 2 łyżeczki

    * sól – 1 szczypta

    * cukier biały – 2 łyżki

    * olej – 2 łyżki

    NADZIENIE:

    * brązowy cukier – 3/4 szkl

    * cynamon – 2 łyżki

    * orzechy ( np. włoskie ) – 1 szkl
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki Naleśniki

Hotteok – słodkie koreańskie placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do miski wkładamy: biały cukier, wodę, drożdże, sól – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.

    Zawijamy folią ( lub przykrywamy ściereczką ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek.

    Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy ) z cukrem i cynamonem ),= porcjami kładziemy na ciasto i zamykamy dokładnie sklejając.

    Każdy placuszek dokładnie spłaszczamy ( będą rosły podczas smażenia ).

    Smażymy na rozgrzanym oleju – smażymy wolno, by w środku ni były surowe ).

    Zajadamy!

    Smacznego!

Porady

Świetnym dodatkiem jest syrop klonowy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Cynamon Nadzienie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować