Łężnie z czerwoną kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Co do nadzienia tych pysznych placków/ kotletów ziemniaczanych, tradycja mówi, że powinna to być biała kapusta kiszona, ale ja miałam czerwoną kiszoną kapustę i takiej użyłam. Zrobiłam łężnie w dwóch wersjach czyli masa ziemniaczana nadziana farszem z kapusty i masa ziemniaczana wymieszana z farszem. Pierwsza wersja wizualnie wygląda lepiej, ale obie smakują tak samo. Do tego idealnie komponuje się sos grzybowy i ulubiona surówka, np. z marchewki, jabłka.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1,5 kg ziemniaków
    -1 kg kapusty kiszonej czerwonej
    -2 cebule
    -olej rzepakowy
    -100 g masła
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 jajko
    -sól
    -świeżo mielony czarny pieprz
    -100 ml słodkiej śmietanki 30%
    -bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łężnie z czerwoną kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy odciśniętą z soku kiszoną czerwoną kapustę, masło, chwilę podsmażamy mieszając, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty od czasu do czasu mieszając.
    Kiedy kapusta jest miękka zaprawiamy śmietanką i już bez przykrycia mieszając zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Obrane ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Pozostawić do odparowania i lekkiego przestudzenia. W tym czasie obrać drugą cebulę, pokroić w kostkę i
    zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Dodać do przestudzonej, ale jeszcze letniej, masy ziemniaczanej wraz z jajkiem, obiema mąkami i pieprzem. Wyrobić krótko ciasto, rękami formować płaskie placuszki, nałożyć na środek tyle farszu, aby móc uformować zgrabne kotleciki. Obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć krótko z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
  • 3. Drugi sposób to farsz wymieszany wraz z masą ziemniaczaną z której po prostu formuje się kotlety i smaży jak w wersji pierwszej.

Porady

Przeanalizowałam kilka oryginalnych przepisów. W jednych do ziemniaczanej masy dodaje się jajko i odrobinę mąki, w innych tylko podsmażoną cebulę. Wypróbowałam oba przepisy i ja zdecydowanie preferuje te z dodatkiem mąki. Bez mąki po prostu podczas smażenia ciasto nie jest zwarte robi się rzadkie. Być może to też zależy od rodzaju ziemniaków, które użyjemy. Dlatego za nim zabierzecie się do smażenia kotletów wypróbujcie najpierw stan masy ziemniaczanej na jednej sztuce, wtedy będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze mąki czy już nie. Co do nadzienia, tradycja mówi, że powinna to być biała kapusta kiszona, ale ja miałam czerwoną kiszoną kapustę i takiej użyłam. Zrobiłam łężnie w dwóch wersjach czyli masa ziemniaczana nadziana farszem z kapusty i masa ziemniaczana wymieszana z farszem. Pierwsza wersja wizualnie wygląda lepiej, ale obie smakują tak samo. Do tego idealnie komponuje się sos grzybowy i ulubiona surówka, np. z marchewki, jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować