Kurczak-burgery z plackiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka kroimy na kawałki i mielimy dwukrotnie. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, majonez. Całość zagęszczamy bułką tartą. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcję mięsa (możemy przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej), nadajemy jej okrągły spłaszczony kształt i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Tak postępujemy do wyczerpania mięsa.
2.Placki smażymy na patelni na złoty kolor (chyba, że mamy już usmażone, wtedy podgrzewamy bez tłuszczu).
3.Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół. Spód bułki sypiemy niewielką ilością żółtego sera, całość podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia się sera.
4.Gdy bułka będzie gotowa, na ser kładziemy liść sałaty, placek, plaster pomidora i kurczak-burgera. Na mięso nakładamy porcję majonezu, bułkę składamy. Podajemy gorące.
Komentarze