Kurczak-burgery z plackiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna wersja tradycyjnych hamburgerów.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:

    6 bułek do hamburgerów
    6 liści sałaty lodowej
    6 łyżek majonezu
    60 g startego sera żółtego
    6 plastrów pomidora
    6 placków ziemniaczanych

    KURCZAK-BURGERY (na 6 sztuk)
    podwójna pierś kurczaka
    2 jajka
    2/3 szklanki bułki tartej
    płaska łyżka majonezu
    szczypta curry
    sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak-burgery z plackiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy na kawałki i mielimy dwukrotnie. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, majonez. Całość zagęszczamy bułką tartą. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcję mięsa (możemy przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej), nadajemy jej okrągły spłaszczony kształt i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Tak postępujemy do wyczerpania mięsa.
  • 2. Placki smażymy na patelni na złoty kolor (chyba, że mamy już usmażone, wtedy podgrzewamy bez tłuszczu).
  • 3. Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół. Spód bułki sypiemy niewielką ilością żółtego sera, całość podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia się sera.
  • 4. Gdy bułka będzie gotowa, na ser kładziemy liść sałaty, placek, plaster pomidora i kurczak-burgera. Na mięso nakładamy porcję majonezu, bułkę składamy. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Pomidor Sałata Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować