Nietypowy omlet z dodatkiem jabłka i wędzonej ryby. Prosta w przygotowaniu potrawa, aromatyczna i charakterna w smaku. Strawa doskonała zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i oryginalną zakąskę.
Omlet z jabłkiem i wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić trzepaczką z dodatkiem przypraw (słodkiej papryki, nasion kozieradki, kurkumy, cynamonu, pieprzu cayenne, szczypty soli) i oliwy/oleju.
2.W osobnym naczyniu wymieszać pozbawione gniazd nasiennych, obrane ze skórki i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka, pozbawioną skóry oraz ości i następnie rozdrobnioną rybę, obrany i posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Ww. składniki połączyć z masą jajeczną, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, po czym całość doprawić do smaku solą.
3.Z przygotowanej masy upiec na suchej, rozgrzanej patelni 4 omlety – na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze