Domowa Tortilla

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowa tortilla jest ulubioną potrawą mojego męża. Często przyrządzam ją na kolację, gdyż jest lekka i smaczna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - woda-letnia: 0.5 szklanki
    - olej: 2 łyżki
    - mąka kukurydziana: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna (Około 2 szklanek mąki, ponieważ każda mąka jest inna. Ciasto ma być gęste i miękkie, takie jak na pierogi.): 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę i olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną (nie napisałam ilości, bo każda mąka jest inna). Ciasto ma być gęste i miękkie. Ciasto podzielić na 8 części i wałkować cienkie jak pajęczyna placki (wielkość dużego płaskiego talerza). Patelnie najlepiej teflonową rozgrzać i kłaść placek na kilkanaście sekund z jednej strony i z drugiej Jak tylko pojawią się "bąbelki lekko przyrumienione, to placek natychmiast obrócić, lekko przypiec i zdjąć. Usmażone placki przykryć ściereczką, by nie wyschły.
  • Domowa tortilla 2. Takie placki można wszystkim nadziać i polać sosem czosnkowo- jogurtowym. W mojej tortilli jest smażony kurczak z curry, cebula, kukurydza, pomidor, świeży ogórek, papryka, ogórek kiszony i mandarynka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Mąka kukurydziana Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować