Drożdżowy placek z serem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO DROŻDŻOWE:
Z drożdży, 5 dag cukru, 1 łyżki mąki i połowy mleka zarobić rozczyn. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami. Masło stopić. Do pozostałej mąki - wymieszanej z solą - dodać roztrzepane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło. Ponownie wyrobić do czasu "odchodzenia" od ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Podzielić na dwie części (jedna może być mniejsza). Jedną część rozwałkować i pociąć na paseczki (ta mniejsza część).
2.SER:
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszany z suchym budyniem. Pod koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.
3.Śliwki odsączyć na sitku.
4.Jajko roztrzepać.
5.PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
Spód blaszki (25/35 cm.) wyłożyć połową ciasta drożdżowego - posypać bułką tartą - ułożyć ser, jednocześnie dowolnie wciskając śliwki - z drugiej części ciasta ułożyć ozdobną kratkę
Komentarze