Kefirowe ciasto ze śliwkami

3.88 (8 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na ciasto ze śliwkami. Ciasto przygotowane na kefirze jest puszyste i bardzo pyszne. Polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki kefiru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 duże śliwki
    2 łyżki bułki tartej do posypania na ciasto

    tortownica o śr. 24 cm
    masło
    bułka tarta

    Na kruszonkę :
    150 g masła
    75 g cukru
    75 g mąki
Wystaw ocenę:

3.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Placek ze śliwkami

Kefirowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i osuszamy z wody, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Śliwki kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Wlewamy kefir i olej, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy.
    Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wkładamy przygotowane ciasto i delikatnie posypujemy bułką tartą.
    Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę. Na ciasto wkładamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut. Ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Kefir Masło Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować