Chaczapuri

3.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej, taka gruzińska wersja pizzy. Zrobione z ciasta jak na pizzę, z mieszanką serów i jajkiem, jest pyszne i sycące. Z poniższego przepisu wyszły mi trzy duże sztuki.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    15 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    130 ml ciepłej wody
    3 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    mix różnych serów (u mnie gouda zwykła, gouda długodojrzewająca i feta)
    3 jajka
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizzerinki Przekąski

Chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chaczapuri 1. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Resztę serów można drobno pokroić. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    Następnie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, zrobić z nich kulki i odstawić do napuszenia na ok. 15 minut. Potem każdą kulkę rozwałkować na cienki prostokąt i posypać tartym serem.
  • Chaczapuri 2. Zwinąć do środka, a potem złączyć boki, tworząc łódkę (jak na zdjęciu). Do środka dodać resztę serów.
  • Chaczapuri 3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec w 230 stopniach góra-dół przez 10-12 minut do rozpuszczenia serów i zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, w serze zrobić dołek i wbić po jajku. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 6-8 minut.

    Kto nie jadł, to polecam :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Jajka Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować