Wątróbka po żydowsku na szaszłyku z sosem

4.5 (152 ocen)

Tradycyjna kuchnia żydowska. Wątróbka zaskakuje swym smakiem.Oglądając program "okrasa łamie przepisy" natknęłam się właśnie na taką wątróbkę. Tyle co pamiętałam to tak zrobiłam. Wyszło pysznie !

Składniki:

  • Szaszłyki:
    70 dkg wątróbki drobiowej
    8 suszonych moreli
    4 cebule średnie
    patyczki do szaszłyków

    Marynata:
    3 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki startego suszonego rozmarynu
    3 łyżeczki cynamonu
    pieprz sól

    Sos:
    500 ml piwa Karmi klasyczne
    4 goździki
    sól
    2 łyżki musztardy delikatesowej
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Piwa Sosy

Wątróbka po żydowsku na szaszłyku z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, oczyścić i porządnie osuszyć.
    Ułożyć w naczyniu jedna obok drugiej polać dokładnie wszystkie wątróbki dodać przyprawy marynaty i porządnie wymieszać.
    Wstawić do lodówki na 12h
  • 2. Piwo wlać do garnka, dodać goździki i gotować na malutkim ogniu ok 40 min. Do momentu aż zostanie sama esencja.
    Do soku z cytryny wlać esencje piwa dodać musztardę i przyprawy. Zmiksować
  • pkt3 3. Na patyczki szaszłyków nakładać:
    morela, wątróbka, cebula, wątróbka, cebula - kończąc morelą.
    Grillować na patelni grillowej bądź na grillu ogrodowym
  • 4. Układać na talerze polać sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Piwo Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować