Kurczak pieczony na butelce piwa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny i naprawdę soczysty kurczak pieczony w całości na butelce piwa, dzięki piwu mięsko wychodzi tak mega soczyste aż chce się jeść. Smak piwa jest wogule nie wyczuwalny i mogą jeść dzieci ponieważ w czasie pieczenia piwo wyparowuje. Idealny obiad na rodzinne spotkania.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 2 kg kurczak
    butelka piwa jasnego

    Marynata:
    op. przyprawy do kurczaka
    łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    łyżeczka suszonego rozmarynu
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak na piwie 1. Kurczaka myjemy dokładnie w środku i na zewnątrz, oliwę mieszamy z przyprawami i dokładnie smarujemy całego. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • kurczak na piwie 2. Następnego dnia kurczaka wyciągamy i nabijamy na czystą i wyparzoną butelkę piwa, naklejki również usuwamy. Usuwamy kapsel z piwa i wsypujemy szczyptę soli dzięki temu piwo się zapieni. Tak przygotowanego kurczaka na butelce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy mięso folią aluminiową.
  • 3. Kurczaka wkładamy na dolną półkę piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok 2 godziny. Pod koniec pieczenia ok 20 minut przed końcem usuwamy folię i rumienimy na złoty kolor.

Porady

Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kurczaka. Zwykle 1 kg mięsa pieczemy ok 1 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Piwo Rozmaryn

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować