Śledzie z bakłażanem i piwem

0 (0 ocen)

Filety śledziowe z bakłażanem, piwem słodowym oraz przyprawami korzennymi. Bakłażan w połączeniu z piwem, korzeniami, ponadto z orzeźwiającym pomidorem traci swój mdły charakter i zyskuje zupełnie nowy wymiar smakowy. Śledzie mogą zajadać również dzieci, gdyż użyte piwo jest bezalkoholowe.

Składniki:

  • 750 g filetów śledziowych a la matias (10 sztuk) - wymoczone

    Sos:
    1 średni bakłażan (350g)
    2 średnie pomidory (łącznie 300g)
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy
    1 szklanka piwa słodowego bezalkoholowego
    3 łyżki soku z cytryny lub octu
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    1/4 łyżeczki goździków mielonych
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piwa Sok Przystawki Sosy Salsa Potrawka

Śledzie z bakłażanem i piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z bakłażanem i piwem 1. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać gałkę muszkatołową, goździki oraz paprykę w proszku - podgrzewać 2 - 3 min, mieszając.
  • Śledzie z bakłażanem i piwem 2. Następnie dołożyć pokrojonego w dość małą kostkę bakłażana. Smażyć kolejne 2 - 3 min.
  • Śledzie z bakłażanem i piwem 3. Dodać pokrojone w małą kostkę pomidory i całość dusić 5 min.
  • Śledzie z bakłażanem i piwem 4. Do garnka wlać piwo, sok z cytryny oraz przecier pomidorowy.
  • Śledzie z bakłażanem i piwem 5. Sos dusić 15 min. Doprawić do smaku i wystudzić.
  • Śledzie z bakłażanem i piwem 6. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Śledzie z bakłażanem i piwem 7. Dodać do sosu i wymieszać. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by całość nabrała aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować