Zupa piwna z młodymi warzywami i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezonowa zupa z młodymi warzywami, orzeźwiającym posmakiem piwa, słodyczą kremowej śmietanki i nutką przypraw korzennych oraz świeżych ziół.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 oczyszczony kalafior (650 g)
    450 g oskrobanych młodych ziemniaków
    300 g oczyszczonej młodej fasolki szparagowej
    80 g młodego pora
    2 kopiaste łyżki posiekanej bazylii
    1 kopiasta łyżka posiekanej melisy
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
    330 ml śmietanki UHT 30%
    1 szklanka jasnego piwa
    7 szklanek bulionu warzywnego
    6 suszonych jagód jałowca
    6 kulek ziela angielskiego
    4 goździki
    po 1/5 łyżeczki mielonych przypraw – kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Kremówka Piwa Przystawki

Zupa piwna z młodymi warzywami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa piwna z młodymi warzywami i suszoną śliwką 1. W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać posiekanego pora, rozdrobnionego kalafiora oraz ziemniaki, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i przyprawy – jagody jałowca, ziele angielskie, goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne. Składniki chwilę smażyć, mieszając.
  • Zupa piwna z młodymi warzywami i suszoną śliwką 2. Następnie wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 – 20 min.
    Do zupy dołożyć posiekane zioła i pokrojone w paski śliwki. Gotować 2 – 3 min. Na końcu wlać piwo i śmietankę i całość ponownie zagotować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować