Ptasie gniazda

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czekoladowe gniazda na bazie delikatnych paluszków, wyścielane pistacjami i marcepanowymi jajkami zachwycą Twoich najmłodszych członków Rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 6 gniazd:

    ok 100g delikatnych paluszków (użyłam Juniorków dla dzieci)
    100g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
    100g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
    100ml słodkiej 30% śmietanki
    50g pistacji
    ok 80g marcepanu
    barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Paluszki

Ptasie gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z paluszkami 1. W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
  • Gniazda 2. Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
  • Gniazdka wykładamy marcepanowymi jajkami 3. Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Marcepan Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować