Pancakes z limonkowym mascarpone, figami, miodem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę serka mascarpone mieszamy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na jednolite ciasto. Na patelnie wlewamy olej Wielkopolski, rozgrzewamy go i kiedy nabierze odpowiedniej temperatury łyżką nakładamy porcję ciasta. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy pancakes na wolnym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone pancekesy przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Drugą połowę serka mascarpone mieszamy z sokiem limonki i cukrem pudrem.
Figi myjemy, kroimy na ćwiartki.
Na dwóch talerzach układamy jedno na drugim po 2-3 pancakes , wierzch smarujemy serkiem, na nim układamy pokrojone figi, całość oblewamy miodem i posypujemy pistacjami, smacznego :D
Komentarze