Pancakes z limonkowym mascarpone, figami, miodem i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatne placuszki na bazie merka mascarpone z soczystymi figami i chrupiącymi pistacjami polecają się na śniadanie i desery

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
    1 jajko
    ½ szklanki mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soku z limonki
    ½ łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki miodu
    1 łyżka posiekanych pistacji
    1-2 świeże figi
    ½ szklanki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Racuchy Placki

Pancakes z limonkowym mascarpone, figami, miodem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę serka mascarpone mieszamy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na jednolite ciasto. Na patelnie wlewamy olej Wielkopolski, rozgrzewamy go i kiedy nabierze odpowiedniej temperatury łyżką nakładamy porcję ciasta. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy pancakes na wolnym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone pancekesy przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Drugą połowę serka mascarpone mieszamy z sokiem limonki i cukrem pudrem.
    Figi myjemy, kroimy na ćwiartki.
    Na dwóch talerzach układamy jedno na drugim po 2-3 pancakes , wierzch smarujemy serkiem, na nim układamy pokrojone figi, całość oblewamy miodem i posypujemy pistacjami, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Miód Orzechy Owoce Pistacje Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować