Wiosenne naleśniki szpinakowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożony szpinak, mąkę, mleko, wodę, jajko, olej, sól i cukier bardzo dokładnie blendujemy, do momentu aż powstanie gładkie ciasto(im więcej szpinaku damy, tym naleśnik będzie ciemniejszy). Jeżeli ciasto wydaje nam się za gęste można dodać więcej wody.
Na natłuszczonej i bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy po jednej łyżce wazowej ciasta, dokładnie je rozprowadzając. Smażymy z obu stron do zarumienienia naleśników, zdejmujemy na talerz i odstawiamy.
2.Siekamy czosnek, cebulę i pistacje(można to zrobić w blenderze).
Filety z kurczaka obtaczamy dokładnie w przyprawie, lekko skrapiając oliwą lub olejem i odstawiając na kilka minut.
Kroimy pieczarki na plasterki. Rozgrzewamy rondel, natłuszczamy i wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pistacje, smażymy przez chwilę, dodając pieczarki.
Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy na małym ogniu do zarumienienia, często mieszając. Do rondla wkładamy pozostały mrożony szpinak i świeże liście. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W małej miseczce łączymy jogurt z fetą i gorgonzolą, całość wlewamy do rondla, dokładnie mieszamy i dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos będzie lekko gęsty. Całości w trackie warto spróbować i ewentualnie doprawić dodatkowo według smaku.
3.Przygotowane wcześniej naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy w rulon lub kopertę (można je lekko podgrzać na patelni, na której smażyliśmy). Posypujemy pistacjami, pokruszonym serem i polewamy sosem. Smacznego!
Porady
1. Jeżeli ciasto na naleśniki wydaje nam się zbyt gęste należy dodać wody.
2. Pistacje można wymienić na inne, ulubione orzechy.
3. Gorgonzolę można zastąpić innym, ulubionym serem pleśniowym.
Komentarze