Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna tarta z masą kajmakową z daktylami to świetna propozycja na słodki deser. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale i nie tylko. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego polecam wypróbować. Przepis na formę o średnicy 26 cm.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Masa:
    200 g masy kajmakowej mocno schłodzonej
    125 g sera mascarpone (schłodzony)
    150 ml śmietany 30% (schłodzona)
    2 śmietanfixy
    10 szt suszonych daktyli
    garść orzechów pistacjowych (bez łupinek)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta na słodko

Tarta z masą kajmakową z daktylami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę połączyć z kawałkami zimnego masła, za pomocą noża lub delikatnie wyrobić ręką lub mikserem. Dodać pozostałe składniki chwilę wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników.
    Ciasto uformować na płaskie koło, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
    Formę do tarty delikatnie wysmarować masłem.
    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło większe od formy, bo będziemy jeszcze obklejać boki formy. Następnie przełożyć je do formy i ugnieść.
    Na środek ciasta położyć papier do pieczenia wycięty w kształcie koła, a na to np. ziarna grochu lub fasoli, żeby dociążyć ciasto podczas pieczenia.
    Ciasto piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut, do przyrumienienia.

    Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
  • 2. Masa:

    Ser mascarpone, śmietanę i mocno schłodzoną masę kajmakową ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijać.
    Daktyle pokroić na małe kawałki i przełożyć do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tarty, rozprowadzić.
    Orzechy pistacjowe rozgnieść w moździerzu lub zmielić nie za drobno. Górę tarty posypać pistacjami i całość włożyć do lodówki na min. 1-2h.

    Tarta jest przepyszna, więc polecam na święta :-)

    SMACZNEGO!!!

Porady

Masa kajmakowa, jak i mascarpone i śmietana muszą być mocno schłodzone przed użyciem do kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Daktyle Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować