Delikatne, kruche i maślane ciasteczka są piękną ozdobą Wielkanocnego koszyczka. Dzieci chętnie się nimi zajadają.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
szczypta soli
200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło więc można dodać więcej jeśli ciasto się nie zagniata)
3 żółtka
cukier waniliowy lub wanilinowy
Wielkanocne ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ,sól, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy razem, następnie dodajemy masło ,żółtka i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
2.Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na macie nieprzywierającej lub podsyp mąką. Wykrawamy ciasteczka wielkanocnymi foremkami.
3.Przed wykrojeniem ciastek można odcisnąć dowolny wzór ozdobnym wałkiem lub innym wzornikiem na całej powierzchni ciasta.
4.Wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Komentarze