Pilaw z pieczonymi warzywami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pożywne, sycące, bardzo aromatyczne danie bezmięsne, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu (u mnie basmati)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżki masła
    ok. 1 litra wody
    Pieczone warzywa z pieczarkami:
    400 g dyni hokkaido
    250 g pieczarek
    1 średnia marchew
    1 czerwona papryka
    2 łyżki oleju
    sól
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    Dodatkowo:
    sól (do smaku)
    ostra papryka (do smaku)
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki imbiru
    1 łyżka czarnego sezamu
    1/2 łyżki suszonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pilaw z pieczonymi warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić. Dynię oraz marchewkę obrać ze skórki. Dynię i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki, marchew w plasterki. Składniki przełożyć na blaszkę, polać olejem, doprawić solą i rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Zarumienić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kurkumę, curry, imbir oraz paprykę. Chwilę przesmażyć. Wyspać ryż i całość wymieszać. Zalać wodą i doprawić solą. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Kiedy ryż będzie miękki dodać pieczone warzywa i pieczarki. Wymieszać i chwilę podgrzać. Ewentualnie doprawić solą. Posypać natką i sezamem.

Porady

Do pilawu można dodać także podsmażoną pierś z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować