Potrawa w stylu orientalnym – z makaronu z zupki chińskiej z cebulką szalotką i warzywami, w tym m. in. piklami z aromatycznej zalewy. Jednogarnkowa eksplozja smaku.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie zupki błyskawicznej z makaronem w 5 minut (70 g)
300 g oczyszczonej szalotki (ewentualnie cebuli dymki)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g bez zalewy)
155 g pikli z ogórków – po żydowsku lub z zalewy curry (masa po osączeniu)
1 duża czerwona papryka (250 g)
140 g obranej marchewki
120 g obranego selera korzeniowego
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
ok. 1 szklanka wody + wrzątek do zalania makaronu
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Makaron z szalotką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron z opakowania przygotować wg instrukcji (bez dodatku przypraw),po czym osączyć.
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać szalotkę, obrany i posiekany czosnek, liście laurowe, oregano, gałkę muszkatołową oraz po szczypcie soli, cukru i pieprzu – smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć warzywa pokrojone w kostkę - oczyszczoną z nasion paprykę, marchewkę, seler – i smażyć jeszcze 2 – 3 min. Do zawartości rondla dodać koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy i wymieszać. Składniki zalać wodą (ok. 1 szklanka), a po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 15 – 20 min, co jakiś czas mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone w plastry pikle i osączoną fasolkę – wymieszać i podgrzewać 5 min.
3.Na końcu dodać makaron, natkę pietruszki i ziarna słonecznika, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku i jeszcze chwilę podgrzewać.
Komentarze