Makaron z szalotką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawa w stylu orientalnym – z makaronu z zupki chińskiej z cebulką szalotką i warzywami, w tym m. in. piklami z aromatycznej zalewy. Jednogarnkowa eksplozja smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie zupki błyskawicznej z makaronem w 5 minut (70 g)
    300 g oczyszczonej szalotki (ewentualnie cebuli dymki)
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g bez zalewy)
    155 g pikli z ogórków – po żydowsku lub z zalewy curry (masa po osączeniu)
    1 duża czerwona papryka (250 g)
    140 g obranej marchewki
    120 g obranego selera korzeniowego
    2 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    ok. 1 szklanka wody + wrzątek do zalania makaronu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego oregano
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z szalotką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z szalotką i warzywami 1. Makaron z opakowania przygotować wg instrukcji (bez dodatku przypraw),po czym osączyć.
    W szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej, dodać szalotkę, obrany i posiekany czosnek, liście laurowe, oregano, gałkę muszkatołową oraz po szczypcie soli, cukru i pieprzu – smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć warzywa pokrojone w kostkę - oczyszczoną z nasion paprykę, marchewkę, seler – i smażyć jeszcze 2 – 3 min. Do zawartości rondla dodać koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy i wymieszać. Składniki zalać wodą (ok. 1 szklanka), a po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 15 – 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Makaron z szalotką i warzywami 2. Następnie dołożyć pokrojone w plastry pikle i osączoną fasolkę – wymieszać i podgrzewać 5 min.
  • Makaron z szalotką i warzywami 3. Na końcu dodać makaron, natkę pietruszki i ziarna słonecznika, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku i jeszcze chwilę podgrzewać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować