Zupa gulaszowa z zacierkami

4.49 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Bardzo smaczna i sycąca zupa gulaszowa z ziemniakami, mięsem wołowym, warzywami i zacierkami, spokojnie może nam zastąpić dwudaniowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wołowego

    3-4 litry bulionu wołowego

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    2 marchewki

    1 pietruszka

    5 ziemniaków

    1 łyżka ostrej pasty gulaszowej

    4 łyżki koncentratu pomidorowego

    1-2 czerwone papryki

    sól

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1,2 łyżeczki ostrej papryki

    2 łyżki smalcu

    Zacierki:

    1 jajko

    5 łyżek mąki pszennej

    szczypta soli

    mąka do posypania zacierek
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na łyżce smalcu, mięso kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż mięso będzie rumiane. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Z mąki i jajka zagniatamy twarde ciasto, palcami odrywamy małe kawałki tworząc zacierki, układamy na talerzu posypanym mąką. Marchewkę, pietruszkę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym i pastą gulaszową. Gotujemy przez 5 minut, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy razem z zacierkami do zupy, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy pozostały smalec, dodajemy obydwie papryki, smażymy do momentu aż papryka będzie miała ciemny kolor, uważając żeby się nie przypaliła, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku.

Porady

Mięso wołowe możemy zastąpić mięsem wieprzowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować