Barszcz z uszkami

1 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezbędny na wigilijnym stole.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki (ćwikłowe): 2 kilogramy
    - suszone grzyby (garść): 0.33 szklanki
    - cebula: 2 sztuki
    - cukier (płaska): 1 łyżka
    - sok z cytryny (z jednej cytryny): 1 sztuka
    - ziele angielskie (ziarenka): 2 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (świeżo zmielony): 1 szczypta
    - mąka: 200 gramów
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - grzyby (z wywaru): 0.33 szklanki
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (świeżo mielony): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Uszka Sok

Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyj i zalej zimną wodą. Mocz 2-3 godziny. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź i zachowaj wywar. Buraki obierz, opłucz, utrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do garnka. Dodaj posiekane cebule oraz przyprawy. Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie. Gdy wystygną, przecedź, dolej wywar z grzybów i znów zagotuj. Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • 2. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na oliwie. Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Gdy masa przestygnie, wbij jajko. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą. Zagnieć ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty. Na każdym ułóż porcję nadzienia. Składaj po przekątnej i zlepiaj brzegi powstałych trójkątów, formując uszka. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku, aż wypłyną. Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować