Barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyj i zalej zimną wodą. Mocz 2-3 godziny. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź i zachowaj wywar. Buraki obierz, opłucz, utrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do garnka. Dodaj posiekane cebule oraz przyprawy. Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie. Gdy wystygną, przecedź, dolej wywar z grzybów i znów zagotuj. Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
2.Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na oliwie. Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Gdy masa przestygnie, wbij jajko. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą. Zagnieć ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty. Na każdym ułóż porcję nadzienia. Składaj po przekątnej i zlepiaj brzegi powstałych trójkątów, formując uszka. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku, aż wypłyną. Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.
Komentarze