Pierogi z jabłkiem i cynamonem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne w smaku i zapachu pierogi owocowe z jabłkiem i wyrazistym cynamonem w kształcie gwiazdki będą idealnym przysmakiem dla naszych najmłodszych. Przyciągają swoim urokiem nie tylko dzieci :) polecam na piątkowy obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki + do podsypania
    2/3 szklanki letniej wody
    łyżka oliwy
    szczypta soli


    Nadzienie:
    2 średnie jabłka
    1/2 łyżeczki brązowego cukru
    cynamon


    Dodatkowo:
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pierogi z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, oliwę oraz wodę. Dłońmi wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto odwróconą do góry dnem miską i pozostawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem.
  • . 3. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykrawamy szklanką kółka nakładamy nadzienie i przykrywamy następnym przygotowanym krążkiem ciasta. Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy pierożki. Odstawiamy na deseczkę wysypanej mąką.
  • . 4. Do wrzącej wody wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu przez kilka minut od wypłynięcia.
  • . 5. Masło roztapiamy i polewamy gotowe pierogi. Posypujemy brązowym cukrem, podajemy ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Cynamon Jabłka Masło Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować