Żółte pierogi z mięsem z rosołu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi z indyjską pastą na cienkim cieście, wpisujące się w trend zero waste.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej (ewentualnie odrobinę więcej - zależy od mąki)
    230 ml bardzo gorącej, przegotowanej wody
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
    2 czubate łyżeczki pasty indyjskiej ze słoika

    Nadzienie:
    mięso z 3 udek z kurczaka bez skóry
    1 mała marchewka
    garść natki pietruszki
    2 łyżki bulionu/wody/rosołu
    sól
    pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pierogi Pierogi z mięsem

Żółte pierogi z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy w misce z solą, wlewamy olej i wodę, mieszamy łyżką. Kiedy masa będzie chłodniejsza, zagniatamy ręcznie na elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy na 10 minut. Blat i ciasto posypujemy mąką, cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki.
    Mięso z kurczaka miksujemy w siekaczu, dodajemy płyn i obficie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wypełniamy farszem. Sklejamy falbanką.
    Gotujemy przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie, aż pierogi same wypłyną na wierzch.
    Podajemy prosto z wody lub odsmażane, z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, okrasą, zieleniną. Smacznego!

Porady

Udka z kurczaka można połączyć z innym mięsem z zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować