Małgorzata Katarzyna Skorosz
Pyszne danie obiadowe dla alergików.
0 (0 ocen)
Porady
1. Woda, której użyjesz nie może być wrząca ani też ciepła. Jeżeli posiadasz termometr lub czajnik wskazujący temperaturę, odmierz wartość 65-70°C. Jeżeli nie- zagotuj wodę i odstaw na kilka minut do przestudzenia. 2. Bardzo ważny jest etap pierwszy czyli prawidłowe wyrobienie ciasta. Odpowiednia ilość gorącej wody jest kluczowa w całej późniejszej zabawie i pozwoli uniknąć frustracji przy wałkowaniu. Zbyt mała jej ilość sprawi, że ciasto będzie się kruszyć, rwać lub rozwarstwiać, a zbyt duża- lepić się do wałka. Użyj miksera by ułatwić sobie wstępne połączenie składników, ale poświęć też chwilę na porządne wyrobienie ciasta ręcznie. 3. Ciasto polecam podsypywać mąką ziemniaczaną. Pamiętaj jednak by używać tylko minimalną jej ilość. Odpowiednio wyrobione ciasto nie będzie kleić się do żadnych powierzchni, a duża ilość mąki sprawi, że nie będziesz w stanie zlepić końców pierogów. 4. Może się wydawać, że wycięcie od razu wszystkich kółek zaoszczędzi czas i energię. Niestety, w ten sposób łatwo wysuszysz całe ciasto i bardzo trudno będzie Ci nadziewać je farszem. Polecam przygotować sobie maksymalnie 5-6 porcji, a resztę na bieżąco wałkować i wykrawać. 5. To ciasto jest w stanie pomieścić sporo farszu jednak mierz siły na zamiary. Jeżeli dopiero zaczynasz pierogową przygodę, nakładaj mniej i skup się na technice zlepiania. Farsz dobrze jest dociskać do środka kciukiem.
Komentarze