Empanadas

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wywodzące się z Argentyny, pierogi te stały się bardzo szybko ikoną Meksykańską jak i Wenezuelską obok Arepas. Pozycja obowiązkowa dla ludzi kochających proste rozwiązania z dalekiego świata.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1) Sos Czosnkowy
    - czosnek x2 główki
    - jogurt grecki 2x 400ml
    - sól 1 łyżeczka
    - pieprz 1/2 łyżeczki
    - zioła prowansalskie x1 opakowanie
    __________
    2) Farsz
    - cebula 1/2
    - filet z kurczaka 500g
    - przecier pomidorowy 300ml
    - papryka pikantna x1 łyżka
    - żółty ser 100g
    __________
    3) Ciasto
    - mleko 200ml
    - mąka pszenna 500g
    - masło 100g
    - sól x1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia x1 łyżeczka
    - żółtko z jajka x1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Empanadas Przekąski

Empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Empanadas 1. 1) Ciasto
    - Mleko należy lekko zagotować, jednak trzeba uważać, żeby nie było gorące.
    - Mąkę, masło i resztę mieszamy mikserem i powoli dolewamy mleko.
    - Gdy ciasto będzie już sztywne zagniatamy ręcznie przez kilka minut.
    - Na końcu dzielimy na 3 kulki i chowamy do lodówki na 30 minut.
    ____________
    2) Sos czosnkowy
    - Jogurt przełożyć do miski
    - Dodać wszystkie składniki i wymieszać
    - Odstawić na 1 godzinę
    ____________
    3) Farsz
    - Cebulkę podsmażyć na wolnym ogniu do zeszklenia
    - Mięso posiekać na bardzo drobno, można nawet zmielić
    - Dodać mięso i przyprawy i dusić przez około 20 minut
    - Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż do odparowania wody
    - Na końcu odstawić do przestygnięcia
  • Empanadas 2. - Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 4mm
    - Wykroić krążki dużym naczyniem około ⌀12cm (porcja na 20 pierogów)
    - Przestudzony farsz wymieszać z żółtym startym serem
    - Na końcu farsz przełożyć do ciasta i zlepić boki
    - Można dodatkowo przygnieść sklejone miejsca widelcem robiąc tradycyjne wzory pasków
  • Empanadas 3. - Podsmażyć na głęboki tłuszczu kilka minut do zarumienienia
    - Sos przełożyć do pojemnika i postawić na talerzu
    - Po wyjęciu empanadas przełożyć na ręcznika papierowy w celu odsączenia tłuszczu
    - Położyć na talerzu i gotowe
    ______________
    SMACZNEGO

Porady

Uważać, żeby ciasto nie było zbyt cienkie, bo będzie pękać. Mięso można najpierw podgotować co ułatwi rozrywanie, gdyż w wersji oryginalnej używa się "mięsa rwanego". Jeśli ktoś nie jest fanem smażenia, można empanadas zapiekać w piekarniku przez około 20min w 200°C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować