Tarta piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto.
2.Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
3.Zagotowujemy mleko, dodajemy przyprawę korzenną, kaszę mannę i gotujemy ciągle mieszając około 10 minut. Ugotowaną kaszę odstawiamy do stężenia. Następnie dodajemy do niej cukier puder, żółtko i masło (100g) i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4.Krem wykładamy ma kruche ciasto. Na wierzch kruszymy pierniczki. Ciasto dekorujemy cukrowymi gwiazdeczkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego i wesołych świąt ;)
Komentarze