Tarta piernikowa

5 (143 ocen)

Taka tarta z pewnością osłodzi rodzinne świętowania, piernikowy krem wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • CIASTO:
    150g mąki,
    100g masła,
    50g cukru pudru,
    2 żółtka,
    KREM:
    1 łyżka przyprawy do piernika,
    300ml mleka,
    4 łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru pudru,
    100g masła
    1 żółtko,
    2 pierniczki,
    cukrowe gwiazdeczki
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Piernik Tarty Desery

Tarta piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta piernikowa 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto.
  • Tarta piernikowa 2. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
  • Tarta piernikowa 3. Zagotowujemy mleko, dodajemy przyprawę korzenną, kaszę mannę i gotujemy ciągle mieszając około 10 minut. Ugotowaną kaszę odstawiamy do stężenia. Następnie dodajemy do niej cukier puder, żółtko i masło (100g) i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • tarta piernikowa 4. Krem wykładamy ma kruche ciasto. Na wierzch kruszymy pierniczki. Ciasto dekorujemy cukrowymi gwiazdeczkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego i wesołych świąt ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować