Wspaniałe ciasto bez grama cukru, z wyjątkiem tego, który znajduje się w czekoladzie :) Piernik jest wegański i bezglutenowy, ale gwarantuję, że nikt się nie zorientuje. Mocno czekoladowy, wilgotny i pachnący cynamonem. Polecam!
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
-150 g daktyli suszonych bez pestek
-3 duże, mocno dojrzałe banany
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka przyprawy do piernika
-1 szklanka mąki jaglanej
-1/3 szklanki mąki migdałowej
-100 g gorzkiej czekolady
-150 g ulubionego dżemu (u mnie pomarańczowy)
Piernik daktylowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle gotujemy przez pięć minut we wrzącej wodzie. Odcedzamy, dodajemy do nich banany i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
2.W osobnej misce dokładnie mieszamy mąki, cynamon, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Dodajemy do mokrych składników i miksujemy całość przez 3 minuty.
3.Ciasto przelewamy do keksówki 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, gdy całkiem ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie przekrawamy je na pół, smarujemy dżemem i składamy. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i chłodzimy kolejną godzinę. Smacznego!
Komentarze