Kopiec z malinami

0 (0 ocen)

Ciasto zyskuje szczególnego aromatu dzięki dodatkowi bardzo nietypowych dla wypieków składników - curry i tymianku.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 i 1/2 szkanki cukru
    1 i 1/2 szklanki oleju
    5 jajek
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
    2 łyżeczki tymianku suszonego
    2 łyżeczki kakao naturalnego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 łyżeczki imbiru
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

    Masa:
    250 g malin
    400 g jogurtu naturalnego
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym (na 1/2 L wody)
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopiec z malinami 1. Na ciasto jajka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodać kolejno:
    olej, proszek do pieczenia, tymianek i wszystkie przyprawy, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenna,
  • Kopiec z malinami 2. Przygotowaną masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 45 min (200 st. C). Wystudzić.
  • Kopiec z malinami 3. W cieście wydrążyć 1 cm-owe wgłębienie, pozostawiając również 1 cm-owe ranty. Wydrążony środek drobno pokruszyć.
  • Kopiec z malinami 4. Maliny rozgnieść widelcem, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast wsypać suchą galaretkę - mieszać, aż proszek się rozpuści. Wystudzić. Następnie dodać jogurt i wymieszać.
  • Kopiec z malinami 5. Dołożyć wiórki kokosowe - ponownie wymieszać.
  • Kopiec z malinami 6. Lekko tężejącą masę przełożyć do wydrążonego w cieście wgłębienia. Od razu przekryć pokruszonym ciastem. Pozostawić w chłodnm miejscu do całkowitego stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować