Włoskie pierniczki

5 (1 ocen)

  • 20 min

Pierniczki wieszam na gałązkach choinki. Z każdym dniem Świąt kolejne ciasteczka znikają w dziwnych okolicznościach!

  • 20 min

Składniki:

  • garść przypraw - stłuczone goździki, cynamon, kardamon, imbir, nawet drobno zgniecione migdały albo opakowanie przyprawy do piernika
    15 dag miodu
    2 jajka
    0,5 kg mąki
    3/4 kostki margaryny
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    15 dag cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Włoskie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rumienimy na patelni razem z przyprawami.
  • 2. Pozostałe składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Dodajemy zrumieniony miód i wszystko razem wyrabiamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą foremek, szklanek lub tylko noża i naszej fantazji wycinamy pierniczki.
  • 4. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut). Po ostudzeniu można przyozdobić lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować