Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego, strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 rulon ciasta francuskiego (30 dag)
3 kwaśne jabłka
3 śliwki węgierki
10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka ciemnego rumu
1 łyżka cukru muscovado
2 łyżki masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko do posmarowania ciasta
Płatki migdałowe do posypania
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka oskrobać, pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce, króciutko obsmażyć tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać .
2.Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180*c i dopiekać jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia)
Po upieczeniu kroić na grubsze plastry jak roladę.
Komentarze