Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego, strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag)
    3 kwaśne jabłka
    3 śliwki węgierki
    10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
    100 ml śmietany kremówki
    1 łyżka ciemnego rumu
    1 łyżka cukru muscovado
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 jajko do posmarowania ciasta
    Płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strudel Desery Pierniczki

Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Jabłka oskrobać, pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce, króciutko obsmażyć tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać .
  • Przygotowanie 2. Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180*c i dopiekać jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia)
    Po upieczeniu kroić na grubsze plastry jak roladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Jabłka Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować