REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Pieprz kolorowy

Kolorowy pieprz nie jest pojedynczą przyprawą, a mieszanką owoców pieprzu o różnym stopniu dojrzałości i ostrości. Takie połączenie sprawia, że pieprz kolorowy ma wyjątkowo bogaty smak. W torebce opisanej taką właśnie nazwą znajdziemy cztery odmiany pieprzu: klasyczny czarny, biały, zielony i czerwony. Wszystkie te ziarenka można kupić w osobnych torebkach, ale połączone w całość zyskują dodatkowe walory. Warto wiedzieć, że niezależnie od koloru pieprz pozyskuje się z jednej rośliny - pnącza pieprzu czarnego. Poszczególne ziarna są po prostu zbierane na różnych etapach dojrzewania i poddawane różnej obróbce, z czego wynikają smakowo-aromatyczne różnice pomiędzy nimi.

liczba przepisów: 110
Dodane przez: Martyna1991 martyna

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem

W tym roku na Wielkanocy stół zapragnęłam podać coś tradycyjnego ale z oryginalnym dodatkiem by urozmaicić świąteczny obiad. Tak więc przed samym świętem zrobiłam próbę generalną . Postawiłam tylko na dodatek aby jednak zwykły żur nim pozostał gdyby ktoś wolał podstawową wersję. Żur przygotowałam tradycyjnie na boczku wieprzowym i warzywach z dodatkiem smażonej białej kiełbasy z cebulą, obowiązkowego zakwasu , świeżego czosnku, odrobiny chrzanu oraz jajek na twardo. Zaś jako nie typowy dodatek postawiłam na śmietanę.. nie kwaśną która często dodawana jest do żurku a słodką, ubitą doprawioną śmietankowym chrzanem oraz pikantnym, kolorowym pieprzem. Kto zgadnie jakie było zaskoczenie przy stole podczas posiłku? Pierwsze łyżki oczywiści zostały zatopione w zupie z ostrożnym nabieraniem śmietanki ale już po chwili talerze były puste a rodzina domagała się dokładki :) Nie wiem czy ktoś już kiedyś przygotował żur w ten sposób ponieważ z przepisem się nigdy nie spotkałam więc mogę nazwać go autorskim i niezwykle oryginalnym. Kwaśny żur z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, słodka,bita śmietanka z delikatnym chrzanem i pikantnym, świeżo mielonym,kolorowym pieprzem tworzą wspaniałą , świąteczną zupę której każdy z chęcią zapragnie spróbować.

kategoria: Zupy żurek żur opublikowany: 17.02.2018 | wyświetlono: 555 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

Do czego dodawać kolorowy pieprz?

Kolorowy pieprz, dzięki specyfice swojego powstawania i łączenia składników, stanowi komplementarną kompozycję ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy i bogaty charakter, ale także podkreśla ich wygląd, szczególnie jeśli użyjemy przyprawy w wersji grubo młotkowanej.

Kolorowy pieprz w kuchni wykorzystuje się podobnie jak odmiany składowe. Pieprz czarny jest spośród wszystkich czterech odmian najbardziej uniwersalny i jednocześnie najostrzejszy. Wnosi najwięcej aromatu i odpowiada za ostry zapach kolorowego pieprzu. Pieprz zielony z kolei jest zdecydowanie najłagodniejszy, a wyrobione kubki smakowe odkrywają w nim odświeżającą nutę. Nie pali gardła, a mimo to pozostaje wyrazisty. Pieprzu kolorowego użyć można, tak jak zielonego, wszędzie tam, gdzie delikatne nuty mają znaczenie: przede wszystkim sosów na ciepło i zimno, szczególnie przeznaczonych do pieczeni, dań mięsnych i rybnych.

W kolorowym pieprzu znajdziemy jeszcze łagodny, intensywny i dość specyficzny pieprz biały. On także najbardziej nadaje się do potraw z drobiu i ryb, ale również dań z jajek, sosów i zup. Dokładnie w tej samej roli zastosować można pieprz kolorowy, a co więcej - dzięki swojemu wyglądowi - doskonale będzie prezentował się na świątecznych przystawkach serwowanych na zimno. Za wyjątkowość pieprzu kolorowego w dużej mierze odpowiada bardzo dojrzały pieprz czerwony, który marynowany jest w occie lub solance wraz z otoczką. Zyskuje on dzięki temu świeży i lekko żywiczny smak. Można go wyczuć w dobrej jakości pieprzu kolorowym, który dzięki temu doskonale podbije smak zup, mięs, także dziczyzny, i owoców morza.

Z czym dobrze komponuje się kolorowy pieprz?

Ta aromatyczna mieszanka czterech odmian pieprzu ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Dzięki temu, że doskonale łączy ostry aromat z delikatnością, lekkim orzeźwieniem i nutą słodyczy, nie ma dania, w którym nie można jej wykorzystać.

Do czego użyć pieprzu kolorowego? Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się on jako przyprawa w pieczeniach, mięsach smażonych oraz grillowanych. Szczególnie sprzyja ciemnym wariantom, czyli wołowinie i dziczyźnie. Dopasuje się także do gęsi oraz kaczki. Kolorowy pieprz sprawdzi się także jako dodatek do dań z warzyw. Poza walorami smakowymi stanowi ciekawy element dekoracyjny.

Kolorowy pieprzy - zalety

Pieprz kolorowy najczęściej dodaje się do potraw na początku ich przygotowywania. Ten moment jest wskazany, gdyż to pod wpływem wysokiej temperatury ziarna uwalniają cały swój bogaty wachlarz aromatów. Nie trzeba się martwić, że wytracą wartość - obróbka termiczna działa zdecydowanie na ich korzyść.

Niektórzy kolorowego pieprzu używają pod sam koniec smażenia lub gotowania albo posypują nim gotową potrawę na talerzu. Wpływa to, oczywiście, na smak dania, natomiast głównym celem zabiegu jest uatrakcyjnienie kompozycji. Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z mięsem, czy z warzywami, kolorowe ziarenka przyciągną spojrzenia.

Zaletą kolorowego pieprzu jest także to, że doskonale aromatyzuje on dodatki do potraw, przede wszystkim: marynaty, sosy, sałatki, pasztety. Uwalnia pełnię smaku i odmienia niejeden obiad. Niektórzy używają go również do domowych przetworów, gdzie pełni ważną rolę jako składnik zalewy do marynowanych warzyw.