Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański

4.5 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dziś podzielę się przepisem na tradycyjny chleb ormiański – Matnakasz- bez którego nie obejdzie się żadne spotkanie rodzinne, ani żadna impreza w Armenii. Nazwa „matnakasz” pochodzi od ormiańskich słów „mat”- palec i „kaszel”- ciągnąć, co można przetłumaczyć jak „wyciągnięty palcami”. Odnosi się to do sposobu przygotowywania chleba. Jest on formowany i wyciągany palcami i ma kształt owalnych bochenków. Matnakasz ma przepyszną chrupiącą skórkę i mięciutki, puszysty środek. Spróbujcie koniecznie :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 bochenki:


    Zaczyn:

    – 2 łyżki mąki pszennej
    – 1 łyżka cukru
    – 8g drożdży instant
    – 50ml ciepłej wody

    Ciasto:

    – 1kg mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 550ml ciepłej wody
    – 1 łyżka soli
    – 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Placek

Matnakasz- tradycyjny chleb ormiański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce połączyć cukier, drożdże, mąkę i wodę, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do ruszenia. Przesiać mąkę razem z solą do dużej miski, dodać olej, wyrośniętą zaczyn i powoli wlać wodę. Wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić, ale nie dodawajcie więcej mąki. Zagniecione ciasto przełożyć na stolnicę, ręce posmarować olejem i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut, aż przestanie się kleić. Gotowe ciasto włożyć do miski, zakleić folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Rękami uformować podłużny, owalny placek i przy pomocy palców lub łyżki zrobić wcięcie w owalu w odległości około 3cm od krawędzi dookoła. W ten sam sposób zrobić wcięcie wzdłuż całego owalu przez środek. Przygotowany w ten sposób placek przykryć ściereczką kuchenną (obowiązkowo) i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Po 30 minutach matnakasz posmarować wodą, ponownie zrobić wcięcia w tych samych miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30 minut.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ormiańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować