Dania z piekarnika

Dania z piekarnika wychodzą pyszne, aromatyczne i znacznie zdrowsze niż smażone na głębokim oleju. Można je przygotować w różnej wersji – np. mięsnej, rybnej, wegetariańskiej czy wegańskiej. Przedstawiamy pomysły na dania obiadowe z piekarnika, które zachwycą wszystkich gości.

Liczba przepisów: 22334

4.48 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort lalka Barbie

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

TORT IMIENINOWY ''TĘCZOWY''

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

4.51 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką kisielową

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z pianką kisielową

bietka Pyszny sernik, który rozpływa się w ustach. 1 godz. 30 min

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernik przekładany masą budyniową

Dania z piekarnika z mięsem

Potrawy z piekarnika doskonale sycą, jeżeli wykona się je na bazie mięsaPyszne w smaku są na przykład skrzydełka kurczaka pieczone w musztardzie ze smażoną cebulą. Wychodzą wyborne w połączeniu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawione słodką mieloną papryką. Danie w tej wersji sprawdza się świetnie zarówno na co dzień, jak i na niedzielę. Skrzydełka w tej wersji można szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości czy podać do stołu podczas imprezy ze znajomymi.  

Inny przykład na danie z piekarnika to tarta z nadzieniem z brokułów i piersi kurczaka. Najlepiej wychodzi zrobiona z kruchego ciasta francuskiego. Aby tarta uzyskała odpowiednią twardość, najlepiej zastosować suchą fasolę. Do wykonania nadzienia oprócz piersi z kurczaka i brokułów można dodać jajka, śmietankę, odrobinę masła, czosnek, sos sojowy oraz musztardę. Tarta w tej wersji najlepiej smakuje obficie posypana żółtym serem. Sprawdzi się świetnie jako przekąska z okazji sylwestra, karnawału, wieczoru panieńskiego czy wieczornego seansu filmowego ze znajomymi. 

Wyborne w smaku są także uda z kurczaka po cygańsku. Mięso drobiowe świetnie komponuje się w tym przypadku z pieczarkami, cebulą i czerwoną papryką. Do przygotowania sosu cygańskiego należy użyć takich składników jak m.in. pikantny ketchup, czosnek, ostra papryka i olej. Pieczony kurczak w tej wersji wychodzi wyjątkowo pikantny i soczysty. Sprawdzi się podczas różnych rodzinnych uroczystości, takich jak np. wesele, pierwsza komunia, urodziny czy jubileusz. Kurczaka najlepiej podać z frytkami i surówką. 

Dania rybne z piekarnika

Dania obiadowe z piekarnika można również przygotować na bazie ryb. Będzie to propozycja warta uwagi zwłaszcza dla osób ograniczających spożycie mięsa w diecie – semiwegetarian i stosujących dietę fleksitariańską. Na niedzielę i ważne uroczystości rodzinne godny polecenia jest łosoś w orientalnym sosie sojowym, z dodatkiem imbiru, octu ryżowego i soku z mandarynek. Ryba w tej postaci doskonale komponuje się podawana z pomidorkami koktajlowymi i sałatą, a także pieczonymi ziemniaczkami.  

Inne danie rybne z piekarnika to polędwica z dorsza w lubczyku. Wychodzi wyjątkowo soczysta i aromatyczna. Jest to potrawa w wykwintnej wersji, która doskonale sprawdza się podczas różnego typu rodzinnych uroczystości. Można podać ją także na niedzielę oraz święta Bożego Narodzenia. Wyborny w smaku jest ponadto zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym. Rybę warto zapiec razem z marchewką oraz startym serem mozzarella.  

Wegańskie dania z piekarnika


Szybkie dania z piekarnika można zrobić bez użycia mięsa, masła, sera, mleka i innych produktów pochodzenia roślinnego. Przykładem tego może być chociażby tarta wegetariańska. Wychodzi najlepsza z użyciem sporej ilości warzyw, takich jak np. pomidory, cukinia, papryka i bakłażan. Jej smak świetnie podkreślają ponadto oliwki. 

Weganie mogą również zjeść na obiad młode ziemniaczki pieczone. Wychodzą wyśmienite w smaku, jeżeli zostaną upieczone w mundurkach. Najlepiej podawać je z różnymi aromatycznymi przyprawami, takimi jak np. granulowany czosnek, tymianek, rozmaryn, koperek czy lubczyk. 

W kuchni wegetariańskiej wybornie sprawdzają się również szparagi i kalafior zapiekane w beszamelu. Zamiast masła i mleka sos można przygotować z roślinnych zamienników, takich jak np. mleko kokosowe i olej roślinny. Potrawa ta smakuje wyśmienicie podawana z makaronem. Sprawdza się świetnie podczas różnego typu spotkań z rodziną i znajomymi. 

Danie z piekarnika w wersji wegańskiej to także skrzydełka z kalafiora. Polecamy upiec je w towarzystwie czosnku, słodkiej papryki, miodu i ketchupu. Wychodzą przepyszne i wyraziste w smaku przy użyciu funkcji termoobiegu w piekarniku.

To może cię zainteresować