Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

4.49 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bardzo fajna i smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na farsz:

    * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego
    * 1 puszka czerwonej fasoli
    * 1 papryka
    * 1 cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 2 pomidory
    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    * sól, papryka słodka i ostra

    Na ciasto:

    * 4 szklanki mąki
    * 1 jajko
    * 4 dkg drożdży
    * 1 szklanka mleka
    * 5 dkg masła
    * 1 łyżeczka cukru
    * 1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    * oregano suszone
    * 1 jajko
    * 4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Pieczeń

Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy.
    Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia.

    W tym czasie zrobiłam ciasto.

    Z odmierzonej ilości mąki wzięłam dwie łyżki i roztarłam z drożdżami i cukrem. Zalałam ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.

    Kiedy zaczyn już wyrósł dolałam go do mąki, dodałam roztrzepane jajko, sól i rozpuszczone masło. Wyrobiłam gładkie ciasto.

    Na stolnicy rozwałkowałam ciasto na ok. 2 mm grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką.

    Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.

    Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.

    Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.

    Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut - do zarumienienia się.

Porady

Notatki: * miałam pomidory przemysłowe - takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren * po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mięso Warzywa Wieprzowina Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować