Włoskie calzone z mozzarellą

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podobne calzone zajadałam we włoskiej stołówce dla studentów, jednak zamiast świeżych pomidorów wole dodać salami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 300g mąki pszennej, 4 łyżki oleju, po szczypcie cukru i soli,
    20g świeżych drożdży (1/4 kostki), 150ml ciepłej wody
    Dodatkowo: 2 kulki mozarrelli, 6 plastrów salami, keczup, suszona bazylia, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Włoskie calzone z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoskie calzone z mozzarellą 1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok, 40 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować keczupem (pozostawić odstęp od brzegu), położyć plaster salami i 2 plastry mozarrelli, posypać bazylia i odrobiną soli. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.

Porady

Przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku ani wymyślnych składników. Jeśli ktoś chce przygotować wersję bardziej postną bez mięsa, można do środka włożyć np. kawałki podduszonej na patelni papryki lub inne warzywo albo po prostu zamienić salami na pomidory. Użyjcie fantazji;) Powodzenia!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Egzotyczna Obiad

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Włoskie calzone

To może cię zainteresować