Japońskie pudełko śniadaniowe

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. U mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biały ryż 100 g
    ocet ryżowy lub jabłkowy, winny 25 ml
    woda 15 ml
    drobny cukier 25 g
    spora szczypta soli
    wino mirin ok. 3-4 łyżki
    duszone brązowe pieczarki 125 g ( sól, pieprz )
    1 duszona czerwona papryka ( sól, pieprz, czerwona słodka papryka )
    sałata
    dekoracja : 1 czarna oliwka, kawałek marchewki
    arkusz nori
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sushi

Japońskie pudełko śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Japońskie pudełko śniadaniowe 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól.
    Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu.
    Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty.
    Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną.

    Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem.
    Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki.
    Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku.
    Z małych skrawków wycinamy usta i nos.
    Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek.
    Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Pieczarki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować