Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. U mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.
25 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
biały ryż 100 g
ocet ryżowy lub jabłkowy, winny 25 ml
woda 15 ml
drobny cukier 25 g
spora szczypta soli
wino mirin ok. 3-4 łyżki
duszone brązowe pieczarki 125 g ( sól, pieprz )
1 duszona czerwona papryka ( sól, pieprz, czerwona słodka papryka )
sałata
dekoracja : 1 czarna oliwka, kawałek marchewki
arkusz nori
Japońskie pudełko śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól.
Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu.
Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty.
Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną.
Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem.
Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki.
Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku.
Z małych skrawków wycinamy usta i nos.
Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek.
Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.
Komentarze