REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Pieczarki

Pieczarki przepisy mają mocno zróżnicowane. Na ich bazie bez większego wysiłku przygotowywać można dania mięsne i wegetariańskie, ostre, kwaśne i bardzo delikatne w smaku. Wystarczy kilka grzybów i odpowiednie doprawienie całości, aby porcja ryżu lub makaronu przemieniła się w pyszne i sycące danie. Smak duszonych lub pieczonych pieczarek świetnie komponuje się również z różnymi warzywami oraz mięsami. Co ciekawe, z powodzeniem można spożywać je również na surowo.

liczba przepisów: 5355
Dodane przez: rena123 portret

Roladka "Pawie oczko"

Wyśmienita wegetariańska roladka. Cieszy oko i podniebienie :)

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 10.10.2014 | wyświetlono: 2187 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

Pieczarki: właściwości

Przez długie lata pokutowało przekonanie, że grzyby są wyłącznie dodatkiem smakowym, a same w sobie nie mają zbyt wielu wartości. Nie jest to prawdą. Podobnie jak inne grzyby, pieczarki wartości odżywcze mają zauważalne. Składają się jednak rzeczywiście w znacznym stopniu z wody, co przekłada się na ich niskokaloryczność. W 100 gramach grzybów znajdziemy zaledwie 22 kcal.

Właściwości zdrowotne pieczarek widać na przykładzie najbardziej popularnych w Polsce pieczarek białych. Znajdują się w nich przede wszystkim witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Składniki te odpowiedzialne są za prawidłową pracę układu nerwowego, funkcjonowanie błon śluzowych oraz przemiany metaboliczne tłuszczów, białek i węglowodanów. Pieczarki witaminy zawierają więc bardzo cenne.

A jak jest ze składnikami mineralnymi? W 100 gramach pieczarek znajdziemy miedź w dawce zaspokajającej 35% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. To, jakie mają pieczarki właściwości zdrowotne, wynika również z obecności selenu, fosforu, cynku i potasu, a także beta glukanu. Ten ostatni składnik obniża poziom złego cholesterolu i reguluje zawartość glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i nadciśnienia tętniczego. Zawarte w pieczarkach lektyny mają działanie antynowotworowe, a błonnik wspiera przemianę materii. Warto w tym miejscu wspomnieć, że jest to błonnik, który - w odróżnieniu od roślinnego - nie zawiera frakcji celulozy, ale frakcję chityny o silnej aktywności biologicznej, wykorzystywanej w Azji w terapiach nowotworów.

Jest jeszcze jedno ważne pytanie o pieczarki: czy zdrowe są w formie surowej? Wbrew informacjom zawartym w niektórych źródłach, nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań w jedzeniu ich bez obróbki termicznej. Okazuje się jednak, że surowe pieczarki właściwości mają nieco inne, przede wszystkim dlatego, że znajdujące się w nich antyoksydanty aktywują się dopiero w wyższej temperaturze. W surowych grzybach jest ich więc mniej.

Czy pieczarki się obiera?

Jeśli chodzi o pieczarki przepisy czasami nakazują ich obieranie. Czy trzeba to robić zawsze? Nie. Jeśli zamierzamy te grzyby usmażyć lub ugotować, nie trzeba pozbawiać ich skórki. Wystarczy oczyścić je papierowym ręcznikiem lub szczoteczką. Jeśli jednak chcemy podać pieczarki surowe lub blanszowane, warto zdjąć skórkę. Najlepiej najpierw oddzielić nóżki, a następnie obrać kapelusze przy użyciu średniej szerokości noża.

Pieczarki: do czego pasują?

Co można zrobić z pieczarek? Ze względu na ich łagodny smak i całoroczną dostępność możliwości są w zasadzie nieograniczone. Grzyby te doskonale komponują się z mięsnymi smakami, z warzywami, różnego rodzaju ziołami. Na polskich stołach od lat goszczą też sałatki z pieczarkami, co udowadnia, że duet z jakiem to świetny zamysł.

Do pieczarek pasują właściwie wszystkie zioła przyprawy: od curry, przez papryki o różnej ostrości, aż po pieprz w dużych ilościach. Warto tylko pamiętać, jak usmażyć pieczarki, aby pozostały jędrne. Sekretem jest dodanie soli dopiero na koniec. Jak zamarynować pieczarki, aby były smaczne? Bazę zalewy stanowi, jak zwykle, ocet, woda, sól i cukier, a reszta składników to kwestia wyobraźni. Najczęściej wykorzystywana jest marchew, papryka chilli lub czereśniowa, oliwki, cebulę, czosnek czy kapary. Spośród przypraw warto wybrać liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.

Pieczarki: pomysły na dania

Co zrobić z pieczarek na co dzień i od święta? Można właściwie wszystko. Nie bez powodu jest to najczęściej spożywany grzyb w Polsce. Pieczarki można marynować, faszerować, dusić, smażyć i zapiekać w cieście lub bez niego. Są znakomitą bazą sosu idealnego do mięs i kasz.

Pomysł na ciepłą, sycącą kolację to wytrawna tarta z pieczarkami, naleśniki lub kapelusze grzybów upieczone na grillu. Na codzienny obiad warto przygotować zupę pieczarkową, zapiekankę, pizzę czy makaron z grzybami. Świetnie komponują się z serem, dlatego odmianę codziennego menu zapewni kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem w tortilli z sałatką lub serek camembert z pieczarkami na masełku. Aromatyczne żeberka z pieczarkami i cebulką to propozycja na bardziej uroczysty, niedzielny obiad.