Zimowe ciasteczka imbirowe z roztapiającymi się bałwankami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Hit każdej dziecięcej imprezy!Mogą bym wspaniałym poczęstunkiem do herbaty dla naszych milusińskich po powrocie z sanek, łyżew lub bitwy na śnieżki.Trudno im się oprzeć!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasteczka:
    - 2 szklanki mąki,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 3 łyżeczki mielonego imbiru,
    - łyżeczka mielonego cynamonu,
    - 1,5 łyżeczki sody,
    - łyżeczka miodu,
    - 3 łyżki masła,
    - 1 jajko,
    - szczypta soli,
    Bałwanki + dekoracja:
    - opakowanie pianek marshmallow,
    - ok. szklanki cukru pudru,
    - 2-3 łyżki soku z cytryny,
    - ok. 2 łyżki ciepłej wody,
    - łyżeczka gorzkiego kakao,
    - kandyzowane owoce,
    - ozdoby cukiernicze.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zimowe ciasteczka imbirowe z roztapiającymi się bałwankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, szczyptą soli, imbirem i cynamonem. Dodaj cukier.
    Masło stop, dodaj miód. Mieszankę miodową wlej, dodaj jajko, wyrób jednolite ciasto.
    Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wykrawaj okrągłe ciasteczka szklanką lub za pomocą foremki.
    Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Ostudź.
  • 2. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i ciepłą wodą (taką jej ilością, by powstał gęsty, śnieżnobiały lukier o konsystencji kwaśnej śmietany).
    Za pomocą lukru, do każdego ciasteczka przyklej po piance marshmallow (to będzie głowa bałwanka), oblej lukrem za pomocą łyżki, tak by powstał kleks.
    Do reszty lukru dodaj kakao, utrzyj. Brązowym lukrem namaluj bałwankom oczy, usta, guziki i rączki.
    Z kandyzowanych owoców wytnij trójkąciki i zrób nosy bałwanków.
    Dodatkowe dekoracje możesz zrobić za pomocą ozdób cukierniczych, np. perełek.

Porady

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 8-10 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować