Portugalskie jajeczne tartaletki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tartaletki przygotowane na mecz Portugalia-Hiszpania. Po przegranym meczu możemy się pocieszyć pyszną przekąską. Spód zrobiłam z dodatkiem białego sera, ale Wy możecie zrobić klasyczne ciasto kruche

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • JAJKA:
    - biały ser półtłusty: 200 gramów
    - mąka pszenna t.500: 200 gramów
    - masło: 130 gramów

    - żółtka: 4 sztuki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - śmietana kremówka 36%: 0.33 szklanki
    - mleko: 0.33 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Portugalskie jajeczne tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowaniem ciasta najlepiej masło pokroić w kostkę i schłodzić w lodówce. Następnie wszystkie składniki szybko zagnieść palcami lub posiekać nożem do połączenia składników, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.

    Po tym czasie wyjąć, uformować wałek i pociąć na 12 równych kawałków, po czym każdym wylepić dołki w formie do muffinek. Nie wykładamy papilotkami (przyklejają się do ciasta) i nie ma potrzeby smarować, ciasto ładnie odchodzi po upieczeniu.

    Na ciasto wykładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypujemy ryżem lub fasolą jako obciążenie. Pieczemy przez 10 min. w temp. 200'C, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 min.

    Żółtka, cukier, śmietankę i mleko ubijamy około 3 minuty aż osiągnie puszystą konsystencję i wlewamy do muffinkowych ciastek. Pieczemy do czasu aż masa jajeczna zetnie się i nabierze brązowego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować