Sernik z marakują

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój kolejny eksperyment sernikowy, bardzo udany zresztą. Sernik z serii lekkich, piankowych, nie za słodki, z egzotyczną galaretką z marakuji. Pieczony w niskiej temperaturze w tzw. kąpeli wodnej - co gwarantuje, że będzie wilgotny i nie oklapnie.

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników pełnoziarnistych
    100 g masła

    Masa serowa:
    750 g sera twarogowego kilkakrotnie zmielonego
    200 g serka naturalnego typu philadephia
    150 g miałkiego cukru
    3 jajka
    150 ml nektaru z marakuji
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Galaretka z marakuji:
    200 ml nektaru z marakuji
    3 marakuje, miąższ
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pianka

Sernik z marakują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść, ostudź. Herbatniki zmiel na piasek, dodaj masło i wymieszaj. Formę okrągłą o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód ciasteczkowy tworząc 0,5 cm rant. Formę wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • 2. Sery przełóż do misy miksera, wsyp cukier i wymieszaj, nie ucieraj zbyt długo, dodawaj pojedynczo jajka, sok, a na koniec wmieszaj mąkę. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód.
  • 3. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Na dolną półkę wstaw formę żaroodporną z gorącą wodą. Sernik umieść na półce środkowej, piecz 50-60 minut, studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Galaretka: owoce marakuji przetnij na pół i wybierz miąższ. W garnuszku zagotuj nektar. Żelatynę namocz w zimnej wodzie a jak napęcznieje przelej do gorącego nektaru i dobrze wymieszaj. Dodaj miąższ z marakuji i odstaw. Jak galaretka zacznie gęstnieć wylej ją na sernik i pozostaw do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marakuja Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik

To może cię zainteresować