Penne z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Szybka i prost zapiekanka, którą można podać jako zakąskę w małych kokilkach albo danie główne. Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 25minut plus pieczenie.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
    kilka suszonych pomidorów w zalewie, odsączonych
    250 g makaronu penne
    500 g pieczarek
    200g żółtego sera
    3 łyżki masła
    3 szklanki mleka
    świeże zioła, u mnie tymianek, koperek
    2 ząbki czosnku
    1/4 szklanki maki pszennej
    sól, pieprz, do smaku
    oliwa z oliwek, do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Penne

Penne z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Penne z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami-1 1. 1. Ustaw piekarnik na 200°C.

    2. Makaron gotuj 3minuty w osolonej wodzie, powinien być al dente.

    3. Ugotowaną pierś kurczaka pokrój na dość małe kawałki 1.5-2cm).Kurczaka najszybciej jest ugotować w bulionie z kostki. Przekrój pierś wzdłuż, w ten sposób otrzymasz dwa cienie filety i szybciej ugotujesz mięso. Najpierw podsmaż filety, aż będą lekko złociste, a następnie gotuj około 10minut, aż będą miękkie.

    4. Pieczarki pokrój na kawałki takie jak kurczaka i smaż na na oliwie około 5minut.

    5. Pokrój suszone pomidorki na małe kawałki.

    6. Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Dokładnie zamieszaj.

    7. Wsyp powoli mąkę i zamieszaj.

    8. Powoli dolewaj mleko, powstanie zasmażka. Delikatnie mieszaj, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.

    9. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj, aż sos się zagęści, mniej więcej 1minutę. Cały czas mieszaj.

    10. Dodaj pieczarki i pomidory. Całość zamieszaj

    11. Zdejmij garnek z ognia i dodaj około 2/3 sera.

    12. Dodaj kurczaka i świeże zioła.

    13. Dodaj pieprzu i sól do smaku.

    14. Całą masę przełóż do żaroodpornego naczynia na zapiekankę/tartę albo małe kokilki.

    15. Całość posyp resztką sera.

    16. Włóż do piekarnika i piecz około 25minut, wierzch nie powinien się zbytnio przyrumienić.

    17. Podawaj jeszcze ciepłe.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować