Beza z mascarpone i owocami ( Pavlova)

3.5 (8 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Torcik bezowy idealny na każdą okazję,sprawdzi się także jako torcik urodzinowy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 białek
    szczypta soli
    300 g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    250 g mascarpone
    200 ml śmietanki 30/36 %
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan Fix
    Ulubione owoce do dekoracji np. truskawki, borówki
Wystaw ocenę:

3.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pavlova

Beza z mascarpone i owocami ( pavlova) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza z mascarpone i owocami ( Pavlova) 1. 1. Białka wraz z szczyptą soli dokładnie ubić mikserem. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo po jednej łyżce dodajemy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny cały czas mieszając
    2. Gdy masa na bezę jest już ubita, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy szpatułką/łyżką.
    3. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem koło (od średniego garnka) i nakładamy na nie masę bezową. Formujemy koło, pogłębiając środek aby zrobić miejsce na krem.
    4. Pieczemy przez 5 minut w temp. 160 stopni, następnie przez 90 minut w 120 stopniach. Po upieczeniu bezy zostawiamy ją w wyłączonym piekarniku w zależności od pory dnia na całą noc/ cały dzień.
    5. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy, dodajemy stopniowo po łyżce mascarpone, śmietan fix , oraz 1 cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru pudru.
    6. Środek bezy wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować