Pasta z dyni i soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromatyczna pasta do kanapek. Sycąca ale lekka, o przepięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na około 10 porcji
    1/2 dyni hokkaido (około 300g)
    1/2 szklanki soczewicy czerwonej suchej
    płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
    pieprz
    sól
    2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
    olej lniany lub rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Pasta z dyni i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę o boku około 1cm (nie trzeba obierać skórki). Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, wrzucić dynię. Podsmażać na małym ogniu aż dynia się skarmelizuje i będzie miękka. Następnie dodać sól, pieprz oraz rozmaryn. Podsmażać jeszcze chwilkę stale mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości (około 15minut). Odsączyć z nadmiaru płynu na sicie. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Wszystkie składniki wrzucić do wysokiej miski, w której wygodnie będzie miksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej lniany (lub rzepakowy) w takiej ilości aby konsystencja była gładka ale nie za luźna (około 3-4 łyżek). Zmiksować na gładką masę. Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu. Ponownie wymieszać.

Porady

Do pasty można dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pasztet do smarowania

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować