Pyszna i aromatyczna pasta do kanapek. Sycąca ale lekka, o przepięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na około 10 porcji
1/2 dyni hokkaido (około 300g)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej suchej
płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
pieprz
sól
2 małe ząbki czosnku lub jeden duży
olej lniany lub rzepakowy
Pasta z dyni i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić w kostkę o boku około 1cm (nie trzeba obierać skórki). Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, wrzucić dynię. Podsmażać na małym ogniu aż dynia się skarmelizuje i będzie miękka. Następnie dodać sól, pieprz oraz rozmaryn. Podsmażać jeszcze chwilkę stale mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Soczewicę przepłukać i ugotować do miękkości (około 15minut). Odsączyć z nadmiaru płynu na sicie. Pozostawić do ostygnięcia.
3.Wszystkie składniki wrzucić do wysokiej miski, w której wygodnie będzie miksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej lniany (lub rzepakowy) w takiej ilości aby konsystencja była gładka ale nie za luźna (około 3-4 łyżek). Zmiksować na gładką masę. Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu. Ponownie wymieszać.
Porady
Do pasty można dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów.
Komentarze