Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jajeczny omlet, bardzo cienko wylewany na patelnię, smażony z jednej strony, smarowany pastą z mięsa kurczaka, selera naciowego i imbiru to przysmaki kuchni japońskiej. Do mojej wersji podaję tajski sos chilli słodko-pikantny z trawą cytrynową.

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
    2 cm kawałek świeżego imbiru
    1 łodyga selera naciowego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    3-4 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki ziaren sezamu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 łyżka cukru
    3 liście kapusty pekińskiej
    olej rzepakowy

    Koszyk bambusowy parowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki Sosy Pasty

Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z udek pokroić w mniejsze kawałki. Imbir obrać, drobno pokroić. Seler umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Mięso i imbir wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie zmielić mięso na gładką masę. Seler też zmielić, ale tak, by był widoczne małe kawałki. Wymieszać razem, trzymać w chłodzie.
  • Japoński omlet jajeczny 2. Jajka wymieszać z cukrem i 1 łyżką sosu sojowego, mieszać tylko tyle aby jajka się nie spieniły. Na dużej patelni wlać trochę oleju rzepakowego, rozgrzać, ogień zmniejszyć, wylać cienką warstwę jajek, rozlać po całej patelni. Smażyć, aż się od spodu jajka zetną.
  • Omlet jajeczny 3. Odkładać na talerz tak, by smażona strona była na zewnątrz. Omlet posmarować od razu olejem sezamowym. Usmażyć tak pozostałe omlety (u mnie 4 sztuki).
  • Omlet z pastą mięsną 4. Na każdym omlecie posmarować masę z mięsa. Zrolować dosyć ciasno.
  • Koszyk do gotowania na parze 5. W garnku na wysokość ok. 2 cm wlać wodę i zagotować. Koszyk wyłożyć liśćmi kapusty.
  • Rolki tamago w koszu 6. Rolki pokroić w poprzek na grubość 1 -1,5 cm. Układać w koszu bambusowym.
  • Parowar bambusowy 7. Koszyki postawić na garnek z gotującą się wodą, przykryć pokrywą i parować ok. 15 minut.
  • 8. Na suchej patelni upraż sezam, przesyp do miseczki.
  • 9. Rolki podawaj w koszyku, posyp sezamem, można też do nich podać sos tajski słodko - pikantny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować