Pasta nabiałowa z sezamem i sosem sambal oelek

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietuzinkowe, wyśmienite w smaku smarowidło przygotowane z jaj oraz dwóch rodzajów sera – twarogowego i żółtego. Dodatki takie jak prażone ziarno sezamowe, indonezyjski sos sambal oelek oraz przyprawy korzenne nadają paście oryginalnego charakteru.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
    300 g twarogu tłustego lub półtłustego
    60 g żółtego sera
    4 łyżki posiekanego koperku (np. anyżowy)
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    3 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
    2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    3 – 4 łyżeczki sosu sambal oelek (np. owocowy)
    po 1/3 łyżeczki mielonych korzeni – anyżu, kardamonu, kminku
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta nabiałowa z sezamem i sosem sambal oelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta nabiałowa z sezamem i sosem sambal oelek 1. Twaróg utrzeć z oliwą/olejem oraz sosem sambal oelek.
  • Pasta nabiałowa z sezamem i sosem sambal oelek 2. Następnie dodać obrane ze skorupek i pokrojone w małą kostkę jajka, starty na wiórki żółty ser, posiekaną zieleninę, ziarna sezamu, sok z cytryny, mielone przyprawy korzenne oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu pastę doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować