Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie (około 12 godzin - czas należy uzależnić od tego, jak bardzo ryby są słone). Osączyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki.
W garnku wymieszać ocet, posiekany czosnek, cukier, curry i kolendrę. Doprowadzić do wrzenia - zalewę gotować 1 - 2 min, mieszając.
2.Następnie do zalewy wlać wodę, olej, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, wsypać tymianek. Całość gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10 min.
3.Ugotowane składniki wystudzić i zblendować.
4.Do powstałej pasty paprykowej dodać jogurt - wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem.
5.W naczyniu lub pojemniku z pokrywą układać na przemian śledzie i sos ( zaczynając od śledzi na dnie, kończąc na sosie jako ostatniej warstwie). Naczynie / pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Następnego dnia można już zajadać, jednak po 2 - 3 dniach śledzie bardziej zyskują na smaku.
Komentarze