Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym

0 (0 ocen)

W sam raz na wigilijny stół.

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych a'la matias (łącznie 650 g)

    Sos:
    350 g jogurtu naturalnego
    300 g papryki czerwonej (3 średnie sztuki)
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki wody
    3 łyżki octu 10%
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka owoców kolendry
    1 - 2 łyżeczki tymianku otartego (suszonego)
    1 łyżeczka curry
    5 łyżek cukru
    sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym 1. Śledzie wymoczyć w wodzie (około 12 godzin - czas należy uzależnić od tego, jak bardzo ryby są słone). Osączyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki.
    W garnku wymieszać ocet, posiekany czosnek, cukier, curry i kolendrę. Doprowadzić do wrzenia - zalewę gotować 1 - 2 min, mieszając.
  • Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym 2. Następnie do zalewy wlać wodę, olej, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, wsypać tymianek. Całość gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10 min.
  • Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym 3. Ugotowane składniki wystudzić i zblendować.
  • Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym 4. Do powstałej pasty paprykowej dodać jogurt - wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem.
  • Śledzie w sosie jogurtowo - paprykowym 5. W naczyniu lub pojemniku z pokrywą układać na przemian śledzie i sos ( zaczynając od śledzi na dnie, kończąc na sosie jako ostatniej warstwie). Naczynie / pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Następnego dnia można już zajadać, jednak po 2 - 3 dniach śledzie bardziej zyskują na smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kolendra Śledzie Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować