Zupa meksykańska

4.48 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pikantna, kolorowa, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Można serwować ją solo, z plackami tortilli lub po prostu z pajdą świeżego chleba.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mielonego wołowego mięsa (opcjonalnie mięso wieprzowo-wołowe)
    1 średnia cebula
    4 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 świeża czerwona papryka
    1 litr bulionu (najlepiej wołowego lub warzywnego)
    500 g passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    cukier (do smaku)
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    1/2 łyżki suszonego oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub 1 papryczka chili - bez pestek)
    1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki (opcjonalnie)
    sól, pieprz (do smaku)
    Do podania:
    starty ser cheddar
    posiekana natka pietruszki lub kolendry
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe Passata

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać szczyptę soli i cukru. Smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać mięso mielone oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Podsmażyć. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać passatę pomidorową, koncentrat oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 10 minut. Dodać odsączone i przepłukane warzywa z puszki. Zupę przyprawić ziołami, solą, pieprzem, cukrem oraz papryką. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki i startym na grubych oczkach serem cheddar z grillowaną tortillą, chlebem lub solo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować