Pesto z cukinii, koperku i migdałów

3 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Domowe szybkie i proste pesto. Dostałam kilka cukinii, które uwielbiam, ale tę ostatnia chciałam przerobić na coś co można wykorzystać później, by cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa jak najdłużej.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego

    sól, papryka ostra, pieprz, zioła prowansalskie

    20g świeżego koperku
    40g parmezanu
    garść migdałów - zmielona za pomocą blendera
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Pesto Zielone pesto

Pesto z cukinii, koperku i migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pesto z cukinii, koperku i migdałów 1. Czosnek obieram i ścieram na drobnej tarce, następnie podsmażam na oleju.
    w czasie gdy czosnek się przesmaża umytą cukinię pozbawiam gniazd nasiennych i skóry. Obraną cukinię ścieram na tarce, a następnie przesmażam z czosnkiem i odrobiną soli - przez około 8 minut, tak by odparować nadmiar wody.
  • Pesto z cukinii, koperku i migdałów 2. Do odparowanej cukinii dodaję zmielone migdały, koperek, ser i pozostałe przyprawy, smażę przez około 2 minuty
  • Pesto z cukinii, koperku i migdałów 3. Gorącą i doprawioną masę przekładam do słoiczków, następnie układam do góry dnem.
    Ostudzone słoiczki przechowuję w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować