Domowe szybkie i proste pesto. Dostałam kilka cukinii, które uwielbiam, ale tę ostatnia chciałam przerobić na coś co można wykorzystać później, by cieszyć się smakiem tego pysznego warzywa jak najdłużej.
20 min
Dla 3 osób
Składniki:
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, papryka ostra, pieprz, zioła prowansalskie
20g świeżego koperku
40g parmezanu
garść migdałów - zmielona za pomocą blendera
Pesto z cukinii, koperku i migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieram i ścieram na drobnej tarce, następnie podsmażam na oleju.
w czasie gdy czosnek się przesmaża umytą cukinię pozbawiam gniazd nasiennych i skóry. Obraną cukinię ścieram na tarce, a następnie przesmażam z czosnkiem i odrobiną soli - przez około 8 minut, tak by odparować nadmiar wody.
2.Do odparowanej cukinii dodaję zmielone migdały, koperek, ser i pozostałe przyprawy, smażę przez około 2 minuty
3.Gorącą i doprawioną masę przekładam do słoiczków, następnie układam do góry dnem.
Ostudzone słoiczki przechowuję w lodówce
Komentarze