Domowa pizza na warzywnym spodzie

4.48 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kochani...pomysł na tą pizzę wziął się z tego, że zostały mi warzywa z zupki kalafiorowej:) ponieważ staram się nie marnować jedzenia, zaczęłam myśleć co zrobić z resztą marchewki, selera, pietruszki, kalafiora i cebuli... wpadłam na pomysł żeby zrobić z tego ciasto:) no a że kocham pizze to VOILA!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Warzywny spód składa się z ugotowanych warzyw z zupki kalafiorowej:
    - 2 szt. marchewki
    - pół selera
    - pół kalafiora
    - 1 szt. cebuli
    - 2 szt. pietruszki
    - 3 jajka
    - 250 g mozzarelli
    - pieprz kolorowy
    - czosnek
    - rozmaryn
    - oregano
    - bazylia
    - tymianek
    - sól

    Dodatki do pizzy:
    - sos pomidorowy/koncentrat pomidorowy
    - puszka kukurydzy
    - 2 szt. małych cebulek
    - 1 szt. papryki czerwonej
    - mozzarella
    - parmezan
    - 200 g kiełbasy

    Sos czosnowy:
    - 3 ząbki czosnku
    - 200 ml jogurtu naturalnego
    - łyżka majonezu
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sos czosnkowy Pizza Ciasto

Domowa pizza na warzywnym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niezbędne przyprawy. 1. Rozpoczynamy przygotowaniem składników, jako iż żadna potrawa nie będzie odpowiednio smaczna bez dobrych przypraw, potrzebujemy: pieprz kolorowy, sól, czosnek, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek.
  • Ugotowane warzywa z zupy:) 2. Każda gospodyni domowa powinna dbać o to, aby nie marnować żadnych składników w swojej kuchni - gotowane warzywa pozostałe z zupy kalafiorowej.
  • Pielucha tetrowa z warzywnym purre :D 3. Przygotowanie spodu pizzy. Do głębokiego naczynia wkładamy ugotowane warzywa z zupy – marchewkę, pietruszkę, cebulę, kalafior, seler. Warzywa blendujemy na purre warzywne. Następnie musimy odcedzić jak najwięcej wody z warzyw. Ja przelałam zblendowane warzywa na pieluchę tetrowa i wycisnęłam niepotrzebną wodę tak, aby została gęsta konsystencja.
  • Warzywka, przyprawy, mozzarella... mniam:) 4. Tak przygotowane warzywne purre, wzbogacamy o mozzarellę, jajka i przyprawy. Waga całego farszu to ok. 600 g.
  • Blacha wraz z przygotowanym "ciastem" na pizzę. 5. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni oraz smarujemy spód blachy masłem, bądź margaryną i wykładamy delikatnie naszym "ciastem" warzywnym.
  • Warzywny spód pizzy. 6. Tak przygotowany warzywny spód pizzy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, aż się zarumieni.
  • Dodatki do pizzy. 7. W czasie kiedy spód pizzy jest w piekarniku, przygotowujemy według uznania dodatki do pizzy. na mojej znalazły się: koncentrat pomidorowy, kukurydza, cebula, papryka czerwona, mozzarella, parmezan, kiełbasa.
  • Sos czosnkowy. 8. Jeżeli lubimy dodawać do pizzy sosy to proponuję zrobić samemu sos czosnkowy. Rozgnieciony czosnek łączymy z jogurtem, majonezem i doprawiamy do smaku.
  • Spód pizzy z sosem pomidorowym. 9. Po wyciągnięciu spodu z pizzy smarujemy go sosem pomidorowym/koncentratem pomidorowym.
  • Pizza przed piczeniem. 10. Dodajemy dodatki wg. uznania i tak przygotowaną pizzę posypujemy wspaniałym (ale niestety drogim) parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 20-25 minut. Wyciągamy w momencie gdy dodatki będa miękkie, a ser i boki pizzy przypieczone na złoty kolor.
  • Smacznego ... Domowa pizza na warzywnym spodzie:) 11. Upieczoną pizzę po wyciągnięciu pozostawiamy do ostygnięcia, gdyż jeżeli będziemy chcieli zjeść ją gorącą, spód może sie rozpaść. Jednakże, jeżeli nie możemy powstrzymać się od spróbowania tej smacznej pizzy, delikatnie łopatką wyciągamy kawałek i spożywamy sztućcami jak zapiekankę warzywną.

    Domowa pizza z warzywnym spodem jest wyśmienitym pomysłem na zdrowy i mniej kaloryczny obiad bądź kolację.

Porady

Parmezan oczywiście można zastapić dowolnym serem np. gouda, aby zmniejszyć koszt dania. Spód od pizzy możemy zrobić równiez z samych białych warzyw lub kalafiora, w tych samych proporcjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Marchewka Mozzarella Parmezan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować